Mødalstrekket & PÅSKE!

Nå skal jeg fortelle om noe som betyr veldig mye for meg. Det er historien om Mødalstrekket, eller Bondetrekket som mange bergensere kaller det. Det er det første norskproduserte skitrekket i Norge. Det var det første skitrekket på Kvamskogen og er fremdeles det lengste (med unntak av stolheisen i Eikedalen da) – det er så langt at mang en bergenser har tatt trekket til toppen og nærmest sklidd ned til Mødalen for å sette seg i solsteiken. Og det er nok en av få skitrekk som hadde t-kroker av tre etter år 2000 – som man fikk flis i rumpen av.

Dette skitrekket har jeg vokst opp med. På dette skitrekket har jeg tilbrakt utallige helger, vinterferier og påskeferier sammen med mor, far, brødre, tanter, onkler, kusiner, fettere, besteforeldre og mange andre fine folk som har villet være med på galskapen.

Dette skitrekket har min fine besten laget i garasjen sin på slutten av 50-tallet, det sto ferdig i 1964 og på dette skitrekket er det fremdeles folk som kjøper årskort, selv om køen som var rundt heishuset i påskene på 70-tallet har blitt noe redusert.

Det store røde huset på bildene er heishuset på Mødalstrekket. Der har mor og andre driftige damer vasket gulv etter skitne skistøvler og toalettene til den store gullmedalje. Og de har bedt oss om å kaste søppelet der det skal. I heishuset selger vi hotdogs, brus og sjokolade, og av og til sveler. Der har vi lest Donald og spist kvikklunsj, og der har vi hatt fest. Og der har mange sovet på gulvet, når turen hjem har blitt litt lang.

På Mødalstrekket har vi toppvakt. Toppvakten passer på at skifolket kommer seg av krokene, og hvis de ikke gjør det så kan vi trykke på den røde knappen. Da får vi hektet av de som skal hektes av, med eller uten flis. Jeg har sittet toppvakt noen ganger, kanskje ikke mange nok. Andre har sittet flere ganger, og Besten har nok sittet tusenvis av ganger på toppen og speidet.

På Mødalstrekket har vi også en påhekter. Denne personen selger billetter til priser som ikke har steget siden 50-tallet, og putter pengene i den gamle pengetasken som i hvert fall ikke er yngre enn billettprisene. Vi driver ikke med kortterminaler her. Påhekteren hadde det travelt i påskene på 70-tallet, men kan i dag innimellom sette seg ned på en bruskasse og lese avisen sin og bli brun i fjeset.

I tillegg til kiosk/vaske-damer, toppvakter og påhektere har Mødalstrekket mange reparatører. Det er mange reparatører som banker, hamrer, mekker, strammer tvinger, skrur kroker og henger i mastene (som for så vidt også er av tre). Dette skjer ikke minuttene før trekket starter for sesongen, men derimot de fleste helger før snøen faller, og de fleste helger etter at den har falt og er blitt borte igjen. Det skulle kanskje bare mangle når skitrekket er hjemmesnekret i en garasje på 50-tallet… I tillegg har vi en trakkemaskin fra -86, så det hender vi må reparere den og. Her har den stoppet på toppen av heisen. Da må alle i arbeid, hyttenaboer og:

Hver dag etter trekket stenger skal løypene trakkes. Da vi var yngre, kranglet vi om hvem som skulle få være med besten, pappa eller andre kapable trakkemaskinkjørere på trakketur. Det fantes ikke noe mer spennende enn magesuget man fikk opp brattabråtet, den bratteste bakken på Mødalstrekket. I dag er det lillebruttern som kjører trakkemaskin. Om igjen og om igjen. Og det hender vi fremdeles har småfolk om bord.

Noe annet vi driver med etter trekket er stengt er å sitte utenfor hytten til solen har gått ned og akevitten er tom. Da er det bål, noen ganger pølser og andre ganger fenalår. Da snakker vi om livet, diskuterer oss blå og blir solbrente med brilleskille.

På lørdag er det påskeskirenn på Mødalstrekket kl. 13. Det er årets høydepunkt for skitrekket! Da kommer det folk med fartsdresser og folk i kostyme, folk i nikkers og folk som skal heie. Folk kommer fra nabohyttene, fra Kvam og fra Bergen – og til og med noen ganger helt fra Rogaland! Da er det påmelding i heishuset, startnummer på brystet og ramme alvor. Det er onkler som skal slås, tanter som skal imponeres – altså mye som står på spill. I fjor var det 102 deltagere påmeldt. Kanskje vi kan slå rekorden i år?

VEL MØTT TIL PÅSKERENN!

En ting er i hvert fall sikkert. Jeg hadde ikke vært den samme uten Mødalstrekket. Det tror jeg det er mange andre som kan skrive under på og.

TAKK vaskemødre, toppvakter, påhektere og reparatører! Og takk Besten.

Reklamer

4 thoughts on “Mødalstrekket & PÅSKE!

  1. You and me both! Gleder meg til rennet, men har ikke kostymet helt på plass. Har du planene klare eller?

    Fin artikkel og veldig koselig å lese. Jeg har jo faktisk HELE min slalom»karriere» i Mødalstrekket, og siden alle får medalje er jeg godt premiert. Satser på at det blir noe på meg i år også…

    • Hehe! Ja det blir et par premier etterhvert! Du jeg har ikke kostyme, men jeg lover fartsdress og påskeegg-rumpe! 😉 Ser jeg deg på parallellslalåm om en time? Klem!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s